کپسول خاموش کننده آب

کپسول خاموش کننده پایه آب

نخستین راهی که برای خاموش کردن آتش به ذهن ما می‌رسد، استفاده از آب است. در تمام طول تاریخ ما همیشه برای خاموش کردن آتش از آب استفاده کرده‌ایم و این روش همچنان یکی از کاربردی‌ترین راه‌ها برای اطفا حریق به شمار می‌آید.

برای همین شرکت های مختلف آب را همراه با گاز نیتروژن که یک گاز خنثی می باشد درون کپسول قرار داده و ارائه می دهند ، به این کپسول ها کپسول آب و گاز هم می گویند.

در کپسول آتش‌نشانی آب و گاز، آب به کمک یک عامل خارج‌کننده در فاز گاز با فشار بالا از داخل محفظه تخلیه می‌شود. معمولا برای این منظور از گاز نیتروژن استفاده می‌شود. عملکرد این کپسول شباهت زیادی به کپسول‌های پودر و گاز دارد و تنها تفاوت آن‌ها وجود آب در کپسول‌های آب و گاز است. یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های کپسول آب و گاز پیشگیری از احتراق مجدد است. در واقع این کپسول با کاهش دمای مواد مشتعل‌شده از احتراق مجدد آن‌ها جلوگیری می‌کند.

کاربرد کپسول آب و گاز

یکی از تصورات اشتباهی که در میان بسیاری از افراد رواج دارد، این است که کپسول آب و گاز برای خاموش کردن هر نوعی از آتش‌سوزی مناسب است. اما باید بدانید که کپسول‌های آب و گاز تنها برای خاموش کردن آتش‌سوزی‌های کلاس A مناسب هستند. در نتیجه شما نمی‌توانید از این کپسول‌ها برای خاموش کردن آتش‌سوزی‌هایی مانند سوختن مایعات و روغن‌های صنعتی، مواد غذایی، چربی و روغن‌های خوراکی قابل اشتعال یا آتش‌سوزی‌های الکتریکی استفاده کنید. توجه داشته باشید که استفاده از این کپسول‌ها برای مهار کلاس‌های آتش‌سوزی B، C، E و F می‌تواند برای افراد حاضر در محل خطرآفرین باشد.

 

عملکرد کپسول پایه آب و گاز

کپسول‌های آتش‌نشانی آب و گاز به دلیل قیمت پایین خود و کاربردی که در خاموش کردن آتش‌سوزی‌های کلاس A دارند، معمولا در بسیاری از مجتمع‌های مسکونی، ادارات، مدارس و دانشگاه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. این کپسول‌های آتش‌نشانی برای مهار حریق یک جت آبی را به سمت آتش‌سوزی پرتاب می‌کنند. زمانی که آب به شعله‌های آتش می‌رسد، کپسول آبو گاز مواد قابل اشتعال را خاموش می‌کند و همچنین با خیس کردن آن‌ها احتمال احتراق مجدد را تقریبا به صفر می‌رساند.

در هنگام اطفا حریق با استفاده از کپسول‌های آتش‌نشانی آب و گاز، آب به کمک یک عامل خارج‌کننده نیتروژنی با سرعت بالا به روی مواد مشتعل پاشیده شده و به سرعت بخار می‌شود. تغییر حالت سریع آب از حالت مایع به بخار به جذب هرچه بیشتر حرارت کمک می‌کند. در نتیجه مواد در حال سوختن پس از گذشت زمان کمی حرارت خود را از دست می‌دهند که این امر باعث جلوگیری از گسترش و در نهایت مهار کامل آتش‌سوزی در مکان مورد نظر می‌شود.

 

مزایا و معایب کپسول آب و گاز

شاید بتوان مهم‌ترین مزایای خرید و استفاده از کپسول‌های آتش‌نشانی آب و گاز را قیمت نسبتا پایین و سازگاری آن‌ها با محیط زیست دانست. محتویات اصلی این کپسول‌های آتش‌نشانی آب و نیتروژن هستند که می‌توان همین عامل را باعث کاهش قیمت این نوع از کپسول‌ها دانست. همچنین محتویات این کپسول‌ها هیچ خطری برای سلامتی انسان یا محیط زیست ندارند و شما می‌توانید در محیط‌های مختلفی مانند خانه، مدرسه، دانشگاه ادارات و … بدون هیچ مشکلی از آن‌ها استفاده کنید.

البته این کپسول‌ها در کنار مزایای پرشمار خود معایبی نیز دارند که عبارتند از:

  • این کپسول‌ها تنها برای مهار آتش‌سوزی‌های کلاس A مناسب هستند.
  • استفاده از این کپسول‌ها برای مهار آتش‌سوزی‌های الکتریکی می‌تواند خطر برق‌گرفتگی را افزایش دهد.
  • استفاده از این کپسول برای خاموش کردن مایعات و روغن‌های قابل اشتعال می‌تواند تاثیر معکوسی داشته باشد و منجر به گسترش بیشتر آتش‌سوزی شود.
  • این کپسول‌ها قدرت چندان زیادی ندارند و شما برای اطفا حریق‌های کوچک نیاز به استفاده از کپسول‌های بزرگ دارید.

 

نوشتهٔ پیشین
خاموش کننده پودری ABC
نوشتهٔ بعدی
کپسول آتش نشانی Wet Chemical یا پودر شیمیایی تر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

دیگر مقالات مرتبط

keyboard_arrow_up