ریسک های حریق صنعت نساجی و الزامات پیشگیری ایمنی کارخانجات تولیدی ریسندگی و بافندگی
چند سالی است با بالا رفتن قیمت تجهیزات و دستگاه های صنعتی همچنین به رغم وجود تحریم های اقتصادی و عدم واردات دستگاه های مدرن و عدم استفاده از تکنولوژی های روز دنیا در صنعت ریسندگی و بافندگی حسایبت زیادی در این صنعت بخاطر بالا رفتن قیمت دستگاه ها و لوازم یدکی بوجود آمده که برای صاحبان صنعت ریسندگی و بافندگی بسیار مهم شده است.
حفظ سرمایه موجود برای مثال یک کارگاهی که 10 دستگاه بافندگی دارد جهت تولید مستمر و برنامه تولید 24 ساعتی با سرمایه در گردش و دپوی انبار حدود ۵۰ میلیارد می شود که عدد قابل توجهی است. پس حفظ و نگهداری از این سرمایه نیاز به تجهیزات خاص و مرتبطی دارد که در ادامه توضیح خواهم داد.
⚠️قبل از هر چز باید بدانیم صنعتگران حوزه ی نساجی از چه قسمتهایی هایی دچار حریق و حادثه می شوند:
1- دستگاه بافندگی : بخاطر نوع دستگاه ها و تکنولوژی قدیمی که یکسری از تجهیزات دارند در راستای تولیدات خود اصطکاک بسیاری زیادی تولید می کنند که با توجه به مواد اولیه بسیار حساس مثل پنبه و یا فلومنت ( پلی استر ) اکثر اوقات در این ناحیه دستگاه، بخاطر بوجود آمدن الکتریسته ساکن دچار حریق می شوند.
۲- حریق در سقف سوله ها و اگزوز فن ها: کارخانه هایی که مواد اولیه آنها بخصوص پنبه هستند بخاطر عدم تهویه مناسب و استاندارد(کانال کشی های تصفیه هوا)، پرز پنبه های بسیاری بخاطر معلق بودن در هوا در همه جای سالن پخش می شوند.
یکی از بیشترین قسمتهایی که پرز پنبه به آنجا می چسبد سقف سوله، کابل های برق و چراغهای سقفی،تابلوهای برق می باشد که متاسفانه با کوچکترین جرقه و یا اتصال برق براحتی دچار حریق می شود که اکثر کارخانه ها بدلیل عدم وجود تجهیزات اطفایی مرتبط و تخصص دچار خسارت های زیادی شده اند.
3- همجواری مواد اولیه و نهایی به دلیل کمبود فضا در کنار سالن تولید : بعضی از کارخانه ها به دلیل عدم فضای جداگانه برای انبار مواد اولیه ( نخ ) و محصول نهایی ( پارچه ) مجبور به انبارش آنها در کنار خط تولید هستند. این نوع کارخانجات بسیار پر ریسک و خطرناک هستند به دلیل اینکه هم کل سرمایه خود را در معرض خطر قرار می دهند و هم اینکه احتمال حریق و حجم حریق در این مکان ها بسیار بالا می رود.
۴-به انبار مواد اولیه و عدل های پنبه که بصورت نا ایمن و استاندارد در کنار و روی هم چیدمان شده اند میتوان اشاره کرد. در کارخانجات نساجی عمدتا از چه نوع تجهیزات اطفایی استفاده می کنند؟
تجهیزات اطفا حریق نسل قدیم : خب همانطور که میدانیم طبق استاندارد و اصول آتش نشانی دسته بندی جامدات ( پنبه – پلی استر – چوب و کاغذ ) می بایستی با مایعات ( آب ، آب فوم ) خاموش و اطفا گردند.
البته سیلندرهای پودری A,B,C هم پیشنهاد می شود . که خوب بخاطر عدم تجهیز یکسری از کارخانه ها به سیستم آتشنشانی های مرکزی به ناچار از کپسول های پودر و گاز برای اطفا استفاده می کردند که در بسیاری از موارد موفق به اطفا و متاسفانه گاهی اوقات کنترل آتش بخاطر عدم موثر بودن این سیلندرها خساراتی به بار می آورد.
راهکار چیست ؟
پیشگیری به همراه تجهیز شدن کارخانجات با تجهیزات اطفایی روز دنیا. تکنولوژی اطفای حریق CAFS چه کمکی به این صنعت میکند؟
تجهیزات شرکت کفسیران با توجه به ماهیت و رسالت اولیه خود براحتی میتواند در مصادف با حریق به سرعت حجم و زبانه های آتش را حذف کند . با توجه به اینکه فوم سه بعدی تکنولوژیCAFS در اولین برخورد با مواد سوختنی سه ضلع مثلث آتش را هدف میگیرد در کسری از زمان از پیشرفت و پیشروی حریق جلوگیری می کند .
ویژگی بعدی محصولات اطفاحریق شرکت کفسیران پرتاب بلند آنها در ارتفاع می باشد که این امر توانسته مشکلاتی که از آتش سوزی های که در سقف و یا اگزوز فن ها شکل گرفته را به راحتی اطفا کند. چسبندگی فوم و قدرت حذف اکسیژن محیط این محصولات باعث شده که محصولات تند سوز حتی همچون پنبه را براحتی و در کسری از زمان اطفا کامل نماید.
بیشترین محصولات کاربردی در این صنعت جهت اطفا دستی و واکنش سریع از سیلندر های بی باک و تجهیز تامتک P350 و برای مجموعه هایی که نیاز به تجهیزات مرکزی آتشنشانی دارند سیستم ثابت مرکزی متناوب استفاده میشود.
آخرین دیدگاهها