کپسول آتش نشانی فوم یا کپسول اطفای حریق کف چیست؟
کپسول های فوم آتش نشانی یکی از رایجترین انواع کپسولهای آتش نشانی هستند و عموما برای آتش سوزیهایی مورد استفاده قرار میگیرند که شامل مواد جامد و مایعات قابل اشتعال هستند. کپسول آتشنشانی فوم یک لایهی پوششی پتو مانند روی حریق ایجاد میکنند که باعث خفه شدن مواد در حال سوختن میشود و از احتراق مجدد جلوگیری میکند.
کپسول خاموش کننده حریق فوم در طول سالها دستخوش تحولات اساسی زیادی شده است. این کپسولها ابتدا با بافتی ضخیم و تیره عرضه میشدند و به دلیل استفاده از محتوای پروتئین حیوانی بالا، نسبتا بدبو بودند. اما کپسول آتشنشانی کف امروزی از جمله فوم آتش نشانی AFFF تکاملیافتهتر و پیشرفتهتر هستند و برای اطفاء حریق راهحل موثرتری ارائه میدهند.
در ساختمانهایی که مایعات قابل اشتعال زیادی نگهداری میشود و ایمنسازی آتش از اهمیت بالایی برخوردار است، از سیستم اطفا حریق اتوماتیک فوم استفاده میشود.
سیستم اطفا حریق فوم برای سرکوب کردن آتش و حذف اکسیژن از فرآیند حریق بسیار موثر است.
ویژگی ظاهری و کاربرد کپسول آتش نشانی کف
این نوع از تجهیزات خاموش کننده حریق معمولا با نوار کرمی بالای آن مشخص میشود و برای اطفا حریق آتشهای کلاس A و B طراحی شده است. کلاس A شامل آتشسوزیهایی است که باعث ایجاد یا درگیر شدن تعدادی از مواد مانند لاستیک، انواع مختلف پلاستیکها، پارچه، کاغذ و چوب میشود. کلاس B نیز حریقهای شامل مایعات قابل اشتعال را در بر میگیرد. کپسول اطفا حریق فوم در اندازههای مختلف برای مطابقت با کاربردها و نیازهای مختلف موجود هستند.
کپسول آتش نشانی فوم گزینهای مناسب برای اطفاء حریق مواد جامد و مایعات قابل اشتعال (کلاس A و B) است و در اندازهها و انواع مختلف مطابق با نیاز کاربران تولید میشود.
خاموش کننده کف شیمیایی
در خاموش کننده فوم یا کف شیمیایی، ظرف اصلی با محلول سدیم بیکربنات پر شده و یک ظرف پلی اتیلن بلند داخلی با محتوای سولفات آلومینیوم نیز در آن وجود دارد. ظرف داخلی با درپوشی که توسط یک پیستون در جای خود نگه داشته میشود، مهر و موم شده است. هنگامی که پیستون با چرخاندن آن قفل باز میشود، درپوش ازاد میشود. سپس کپسول را معکوس میکنند تا دو مایع با هم ترکیب شوند. دیاکسید کربن در اثر واکنشی که ظرف ار تحت فشار قرار میدهد و کف را خارج میکند، تولید میشود.
خاموش کننده کف مکانیکی
ظرف بیرونی در این نوع خاموش کننده با آب پر میشود. ظرف داخلی دارای کربن دیاکسید و یک محلول فوم است. مکانیزم پیستون با محافظ ایمنی در بالای ظرف مرکزی قرار دارد. وقتی که پیستون تحت فشار قرار میگیرد، کربن دیاکسید آزاد میشود و محلول کف و آب مخلوط میشوند. سپس این مخلوط از طریق یک نازل مخصوص که فوم مکانیکی ایجاد میکند، خارج میشود. این خاموش کننده دارای لولهی داخلی بوده و به صورت عمودی کار میکند.
انواع کپسول آتش نشانی فوم
فومهای مصنوعی برای جریان بهتر با استفاده از سورفکتانتهای مصنوعی تولید میشوند. این کار به فوم آتش نشانی اجازه میدهد تا با پخش شدن روی مایعات مبتنی بر هیدروکربن، سریعتر آتش را خاموش کند. با این حال، این نوع کپسول خاموش کننده حریق فوم میتواند آبهای زیرزمینی را آلوده کند و امنیت پس از حریق آن نیز محدود است. کپسول آتش نشانی فوم AFFF و فوم AR-AFFF در این دسته قرار میگیرند.
کپسول اطفای حریق فوم: فومهای آتش نشانی پروتئینی
برخلاف فومهای مصنوعی، فومهای پروتئینی معمولا با سرعت کمتری جریان یافته و پخش میشوند. با این حال، آنها در برابر حرارت بادوامتر و مقاومتر هستند. این فومها از پروتئینهای طبیعی ساخته شدهاند و به لطف خواص زیست تخریبپذیر که دارند، با محیط زیست نیز سازگار هستند.
لیست فومهایی که در این طبقهبندی قرار میگیرند شامل موارد زیر میشوند:
- فوم آتش نشانی فلوروپروتئین مقاوم در برابر الکل و تشکیلدهندهی غشا (AR-FFFP)
- فوم فلوروپروتئین (FP)
- فوم فلوروپروتئین مقاوم در برابر الکل (AR-FP)
- فوم پروتئینی معمولی (P)
- فلوروپروتئین تشکیلدهندهی غشا (FFFP)
- فوم تشکیلدهندهی غشای آبی (AFFF)
فومهای آتش نشانی بکار برده شده در کپسول آتش نشانی کف از پروتئین حیوانی ساخته میشوند تا خطری برای محیط زیست نداشته باشند. فومهای پروتئینی در برابر حرارت مقاومتر و بادوامتر از فومهای مصنوعی هستند.
نحوه عملکرد کپسول آتش نشانی فوم
یک کپسول آتش نشانی آب و فوم با پوشاندن شعلههای آتش با یک پوشش ضخیم فوم، آتش را خاموش میکند. فوم یا کف، همانند یک پتوی آتش نشانی، روی حریق را میپوشاند و آن را از منبع هوا محروم میکند. در نتیجه آتش برای انتشار بخارات قابل اشتعال تضعیف میشود. هنگامی که فوم به سمت مایعات قابل اشتعال هدایت میشود، به مایعات اجازه میدهد تا قبل از تشکیل غشای آبی، از آن خارج شود.
این شرایط ایدهآلی برای سرکوب موثر بخار ناشی از سوخت و آببندی سطح مایعات ایجاد میکند. وجود آب در فوم با ایجاد یک اثر خنککنندگی، سرکوب آتش را تسریع و تقویت میکند. با این حال، کپسول آتش نشانی کف برای مقابله با آتشسوزیهای ناشی از روغنهای سرخکردنی کاملا بیاثر است.
فوم آتش نشانی مانند یک پتو روی سطح حریق را میپوشاند و با جلوگیری از رسیدن اکسیژن به حریق، باعث خاموش شدن آن میشود. وجود آب در فوم آتش نشانی همچنین باعث خنک شدن حریق و جلوگیری از احتراق مجدد آن میشود.
آخرین دیدگاهها